130923-Praktijk-2 Hoi, ik ben Arjet. Bij mij komen vaak kinderen omdat ze ergens last van hebben of hulp nodig hebben. Dat heet therapie, maar misschien wist je dat al. Kinderen komen bij om het op te lossen in mijn speel/praatkamer. Heel veel kinderen hebben ergens last van.

Bijvoorbeeld ……

  • van allerlei nare gevoelens zoals boosheid, verdriet, bang zijn voor van alles of alleen zijn.
  • Van nare gedachtes: dat ze iets niet kunnen, niet blij kunnen zijn, liever dood willen zijn of steeds aan iets naars blijven denken.
  • Van onhandig gedrag; anderen begrijpen hen niet en worden steeds boos op hen, steeds ruzie hebben, geen vrienden kunnen maken of overal de schuld van krijgen.
  • Van nare gebeurtenissen; ouders die gaan scheiden of allang gescheiden zijn, iemand die dood is gegaan of iets anders dat heel erg is.
  • Of van iets anders waar ze veel last van hebben, zoals stotteren, niet kunnen slapen, in bed plassen, nachtmerries en zo.

Er zijn ook kinderen die helemaal nergens last van hebben, maar wel erg goed willen worden met bijvoorbeeld hun geheugen of in vrienden maken, ruzies oplossen. Eigenlijk willen alle kinderen wel beter worden in het maken van een blijer en leuker leven.

130923-Praktijk-3

En zo ziet het eruit! In de kamer staat een tafel met stoelen en op de grond ligt een speel/zit- mat. Ik heb kasten met van alles en nog wat; knuffels, spelletjes, Playmobil, tekenspullen, poppen, verkleedkleren, knutselspullen, auto’s en noem maar op. Kom maar eens kijken hoe je het vindt!

Wat wil jij voor elkaar krijgen?
Wil je iets doen aan dat nare waar je last van hebt? Of graag steeds blijer zijn en vaker lachen? Of vind je dat je eigenlijk helemaal nergens last van hebt, maar willen je ouders of juf dat je bij mij komt? Als dat zo is, dan kun je me dat vertellen, want dan kunnen zij beter in therapie, vind je niet?

Als je er iets aan wilt doen, dan kun je naar me toe komen en dan kun je praten of spelen. Wat je maar wilt. En dan bedenken we een goed plan om je probleem op te lossen. Heel veel kinderen denken dat ze helemaal alleen hun probleem moeten oplossen. En dat is een vergissing. Soms heb je hulp nodig en bij mij kun je die krijgen. Om bij mij te komen praat ik eerst een keer met je ouders. Zij vertellen me dan dat zij denken dat er aan de hand is. De tweede keer kom jij en gaat je vader of moeder iets voor zichzelf doen, terwijl jij en ik met elkaar kletsen en spelen. Dan kun je vertellen wat er volgens jou aan de hand is, als je dat wilt. Zo gaat dat een tijdje door en dan komen je ouders weer om met mij te praten over hoe het gaat. Ik spreek eerst met jou af wat ik wel en niet mag vertellen, want alles wat je zegt is namelijk privé!

130923-Praktijk-1Vaak praat ik met je vader en moeder over hoe ze jou het beste kunnen helpen, want vaak weten ze dat nog niet precies. Soms is het ook handig dat ik even met je juf of meester ga praten om uit te leggen hoe die beter met je om kan gaan. Natuurlijk bespreek ik dat eerst met jou…….want jij weet wat je nodig hebt om je weer fijn of nog fijner te voelen!

Veel groetjes van Arjet