Sinds in 2015 de Jeugdwet in werking trad ligt de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de gemeenten. Er zijn dan 2 mogelijkheden: Zorg in natura (ZIN) of een PGB. Een korte uitleg….
ZIN – Kies je voor zorg of jeugdhulp in natura? Dan bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar welke zorgorganisatie of leverancier jouw kind zorg levert. Je kunt dan bijvoorbeeld niet zelf bepalen door wie, hoe laat en hoe je kind wordt geholpen.
Elke gemeente heeft afspraken gemaakt met een aantal vaak grote zorgorganisaties en leveranciers. Daar mag je meestal tussen kiezen.
Je hebt niet veel keuze en bent overgeleverd aan de wachtlijst, maar je hoeft zelf niets te regelen. Je hoeft ook geen administratie bij te houden voor de zorg die je krijgt.
PGB – Bij een persoonsgebonden budget bepaal je zelf bij wie je de zorg inkoopt. Je hebt de regie (de leiding) over de zorg voor je kind. Hiermee kun je ook therapie van vrijgevestigde praktijken zoals de mijne betalen, kiezen voor iemand met wie het klikt, die uitdraagt wat bij jou past of die veel ervaring heeft met de problematiek van jouw kind.
De gemeente zal altijd eerst proberen om de hulpvraag met Zorg in Natura te regelen, iets wat ik gezien de lange wachtlijsten niet begrijp. Goed dus om eens op een rijtje te zetten onder welke voorwaarden ze een PGB indiceren.
Voorwaarden voor een PGB
Een jeugdhulp-pgb is mogelijk als:
- de gemeente aan je kind jeugdhulp toekent
- je kunt aangeven waarom hulp ‘in natura’ niet geschikt is;
- je het PGB kunt beheren (ondersteuning inkopen, hulpverleners aansturen);
- je zorg inkoopt die goed en veilig is.
Is Zorg in natura volgens jou als ouder niet geschikt? Dan schrijf je op hoe je dit onderzocht hebt. En waarom het persoonsgebonden budget echt nodig is in je kind zijn situatie. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de manier waarop de jeugdhulp geleverd wordt, de vertrouwensband met de therapeut, de kennis van de hulpverleners, de complexiteit van de problematiek. bijvoorbeeld als:
- je kind één of meerdere vaste begeleiders nodig heeft;
- je kind hulp nodig heeft op wisselende plaatsen of tijden;
- je kind hulp nodig heeft van iemand met gespecialiseerde kennis (bijvoorbeeld van autisme of hersenletsel);
- je kind moeilijk met iemand klikt en je de juiste persoon eindelijk gevonden
Kan de gemeente een jeugdhulp-PGB weigeren?
De gemeente kan een PGB alleen weigeren als je niet voldoet aan de voorwaarden. De gemeente kan het pgb niet weigeren omdat:
- de zorg die je zelf inkoopt duurder is dan ondersteuning in natura. Maar de gemeente hoeft niet meer te betalen dan wat zorg in natura zou kosten. Het kan dus zijn dat je het verschil zelf bij moet bijbetalen;
- je kind te weinig uren of dagdelen ondersteuning nodig heeft. Ook voor een klein aantal uren is een pgb mogelijk.
Als je voldoet aan de voorwaarden en kunt aantonen dat een pgb in de situatie van jouw kind nodig is, mag je gemeente het PGBniet weigeren. Doen ze dat toch, lees dan op de pagina van Balansdigitaal waar je op moet letten!
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Comments are closed.